Преподобный Сергий Шухтомский

p190pa24bjlnr6li1moj15g4tvp3

ЖИТИЕ ПРЕПОДОБНОГО СЕРГИЯ ШУХТОМСКОГО (ШУХТОВСКОГО)

Пре­по­доб­ный Сер­гий Шухтом­ский (в ми­ру Сте­фан) был схи­мо­на­хом Шухтом­ско­го (Шух­тов­ско­го) мо­на­сты­ря, рас­по­ло­жен­но­го в се­ле Шух­то­ме (Шух­то­ве) в 50 ки­ло­мет­рах от го­ро­да Че­ре­пов­ца. Свя­тые мо­щи его бы­ли по­гре­бе­ны под спу­дом мо­на­стыр­ской церк­ви, став­шей по­сле упразд­не­ния мо­на­сты­ря при­ход­ским По­кров­ским хра­мом. Све­де­ния о бла­го­че­сти­вой и по­движ­ни­че­ской жиз­ни пре­по­доб­но­го Сер­гия при­ве­де­ны в про­стран­ной над­пи­си на его гроб­ни­це. В ней го­во­рит­ся, что 19 мая 1609 го­да, в день па­мя­ти свя­щен­но­му­че­ни­ка Пат­ри­кия, епи­ско­па Прус­ско­го, пре­ста­вил­ся раб Бо­жий, инок и схим­ник Сер­гий, в цар­ство­ва­ние ве­ли­ко­го кня­зя Ва­си­лия Иоан­но­ви­ча Шуй­ско­го и при свя­тей­шем пат­ри­ар­хе Ер­мо­гене. «По­гре­бе­но же бысть его тру­до­лю­би­вое те­ло в ча­совне у церк­ви Жи­во­на­чаль­ныя Тро­и­цы и По­кро­ва Пре­свя­той Бо­го­ро­ди­цы, что в Шух­то­ве, во об­ла­сти гра­да Бе­ло­озе­ра».

Да­лее над­пись со­об­ща­ет о том, что свя­той угод­ник ро­дил­ся и вос­пи­ты­вал­ся в Ка­за­ни и, по­доб­но свя­то­му Сер­гию Ра­до­неж­ско­му, в мла­ден­че­стве вме­сто ма­те­рин­ско­го мо­ло­ка пи­тал­ся «яч­мен­ным и неквас­ным сус­лом». С воз­рас­том он при­ни­мал в пи­щу лишь су­хой хлеб и немно­го во­ды, да и то лишь два ра­за в неде­лю.

Оста­вив Ка­зань, пре­по­доб­ный Сер­гий от­пра­вил­ся в трех­лет­нее па­лом­ни­че­ство в Па­ле­сти­ну, Кон­стан­ти­но­поль и Гре­цию, по­кло­ня­ясь свя­тым ме­стам и обу­ча­ясь мо­на­ше­ской жиз­ни. За­тем, как со­об­ща­ет над­пись, «непо­стри­жен из Па­ле­сти­ны при­и­де в Ве­ли­кий Нов­град в со­бор­ную цер­ковь Со­фии Пре­муд­ро­сти Бо­жи­ей; из Но­ва­гра­да пой­де в Со­ло­вец­кую оби­тель пре­по­доб­ных отец Зо­си­мы и Сав­ва­тия».

В 1603 го­ду свя­той угод­ник Бо­жий при­шел в Во­ло­год­ский край, где при­нял ино­че­ский по­стриг от на­сто­я­те­ля Че­ре­по­вец­ко­го Вос­кре­сен­ско­го мо­на­сты­ря ар­хи­манд­ри­та Ис­а­ии, ко­то­рый, бу­дучи ико­но­пис­цем, на­пи­сал впо­след­ствии об­раз сво­е­го свя­то­го по­стри­жен­ни­ка.

О су­ро­вом ас­ке­ти­че­ском об­ра­зе жиз­ни пре­по­доб­но­го Сер­гия над­пись го­во­рит в сле­ду­ю­щих по­дроб­но­стях: «Пре­бы­ва­ше без сна день и нощь; в мо­лит­вах же и в по­стех, и в ко­ле­но­пре­кло­не­ни­их, по­сте­ли се­бе не име­я­ши; егда же вздре­ма­ше, то­гда ма­ло сна прии­ма­ше на лок­тех то­чию и на ко­ле­ну».

Пре­по­доб­ный Сер­гий пре­ста­вил­ся в воз­расте 50 (или 75) лет. При жиз­ни был про­слав­лен Гос­по­дом мно­го­чис­лен­ны­ми чу­до­тво­ре­ни­я­ми и удо­сто­ен да­ра про­ро­че­ства. О внеш­нем об­ли­ке свя­то­го схим­ни­ка в над­гроб­ной над­пи­си ска­за­но: «Воз­рас­том бе мал, ли­це имея бе­ло, круг­ло, вла­са­ми черн, куд­ре­ват, бра­ды не име­я­ши, ман­тия дол­га, ря­са чер­на».

0601prp_sergiy_shuhtovskiyТропа́рь, глас 8:

 Бде́нными  моли́твами  и  пото́ки сле́з­ными пусты́ню напои́л еси́ / и  из    глубины́ воздыха́ньми ю расплоди́л еси́ /и бысть по́стнически ра́вно А́нгелом житие́ твое́; /страда́льчески боре́ньми, я́же от бесо́в и от ненака́занных челове́к, претерпе́л еси́ /и А́нгелом собесе́дник яви́ся, /Боже́ственнаго виногра́да насе́ятель быв; /и, оста́вив вре́менное житие́, пресели́лся еси́ в жили́ще Небе́сное. /Те́мже тя почита́ем, преподо́бне о́тче наш Се́ргие, //моли́ Христа́ Бо́га спасти́ся душа́м на́шим.

Конда́к, глас 2:

От ми́ра скры́вся, в пусты́ни пожи́л еси́, / досточу́дне Се́ргие, / но   Христо́с тя показа́ Ру́сской земли́, / я́ко сокро́вище многоце́нное. / Пусты́ню одожди́л еси́ свои́ми по́ты / и бысть, я́ко ри́за виногра́да нетле́ннаго, / те́мже моли́ за архиере́и и за вла́сти, // и за вся христиа́ны, чту́щих па́мять твою́.

Молитва преподобному Сергию Шухтомскому

svjatojj_sergijj_shukhtomskijj_shukhtovskijj_skhimonakh  О многотерпели́ве подви́жниче, преподо́бне Се́ргие, о́тче наш! Ты  от   лет млады́х и́го Госпо́дне на ра́менах свои́х понести́ восхоте́вый, устреми́л еси́ стопы́ твоя́ ходи́ти в за́поведех Его́ и ру́це твоя́ укрепи́л еси́ к де́ланию повеле́ний Его́. Ты, о́тче преподо́бне, ве́рою несумне́нною укрепля́емь, от стран ю́жных, иде́же Госпо́дь наш Иису́с Христо́с пло́тию Свое́ю пречи́стою хожда́ше, и ра́спят бысть, и воскре́се из ме́ртвых я́ко Бог, да́же до стран полу́нощных, я́же близ окия́на ледови́таго, востече́, сло́во Бо́жие возвеща́я и в по́двизех свои́х возраста́я в ме́ру соверше́нну. Ны́не мы гре́шныя, ча́да твоя́, собра́ннии на ме́сте земна́го твоего́ упокое́ния, иде́же положе́но бысть многотру́дное те́ло твое́, вопие́м к тебе́ из глубины́ се́рдца и глаго́лем: огради́ святы́ми твои́ми моли́твами зе́млю на́шу и вся лю́ди, ча́ющия твоего́ ми́лостиваго предста́тельства, градо́м и ве́сем бу́ди тве́рдый храни́тель, па́стырем бу́ди о́браз ве́ры и наставле́ние во благоче́стии, и́ноком в терпе́нии и целому́дрии путево́ждь. Умири́, о святы́й наш наста́вниче,  вся раздо́ры, в наро́де на́шем а́ки бу́ря воздвиза́емыя, да прии́дем во еди́нство ве́ры и в сою́з любве́, во е́же испо́лнитися на нас словесе́м Госпо́дним: а́ще в любве́ пребу́дете, позна́ет мир, я́ко пои́стине ученицы́ Моя́ вы есте́. Не отри́ни нас от покро́ва  моли́твы твоея́, те́плый наш ко Го́споду хода́таю, да не бу́дем сне́дию врагу́ и бра́шном  чужде́му, но да бу́дем до после́дняго на́шего издыха́ния подража́телями тебе́ в соблюде́нии за́поведей Госпо́дних, сла́дость вкуша́юще  повеле́ний  Его́. И я́ко же благовествова́л  еси́ Зако́н Госпо́день, прохожда́я зе́млю всю, даждь и нам от восто́к со́лнца и до за́пад хвали́ти И́мя Госпо́дне, да твои́м заступле́нием дости́гшее бесконе́чнаго невече́рняго дне, ку́пно с тобо́ю вни́дем  в Го́рний све́тлый Иерусали́м, иде́же Безнача́льному Небе́сному Отцу́, от небытия́ в бытие́ нас приве́дшему, и Беспоро́чному А́гнцу Бо́жию, Кро́вию Свое́ю нас искупи́вшему, и Животворя́щему Уте́шителю Ду́ху, да́ры благода́тными нас снабдева́ющему, песнь воспои́м во ве́ки веко́в. Ами́нь.